SCM music player

29. září 2016

27. září 2016

Harry Potter and The Cursed Child | Recenze

Název: Harry Potter and the Cursed Child
Autoři: J. K. Rowling, Jack Thorne, John Tiffany
Díl: 8/8
Počet stran: 301
Nakladatelství: Little, Brown
Vydání: první

Mysleli jste si, že život Harryho Pottera po porážce Voldemorta je šťastný? Na jednu stranu možná ano, oženil se s Ginny, dívkou, kterou miloval, má s ní tři děti a stal se vedoucím Odboru pro uplatňování kouzelnických zákonů na Ministerstvu kouzel. Toto zaměstnání nicméně obsahuje velkou hromadu papírování a jen málo dobrodružství. Přepracovaný Harry má navíc problémy se svým synem Albusem, pro něhož je otcova sláva spíše prokletím než výhodou, a oba dva se navzájem nedokáží pochopit. Nad kouzelnickým světem se do toho začínají znovu stahovat mraky a čtrnáctiletý Albus v tom naneštěstí má tak trochu prsty.

25. září 2016

Kdybychom se neviděli | Recenze

Název: Kdybychom se neviděli
Originál: The Last Time We Say Goodbye
Autor: Cynthia Handová
Počet stran: 350
Nakladatelství: CooBoo
Vydání: první

Přestože sourozenci Lexie a Tyler v dětství hodně zkusili, to, že se Tyler jednoho zimního dne zastřelí v garáži se Lexie nesnilo ani v těch nejhorších nočních můrách. Teď je však Ty nadobro pryč a Lexie zůstala v srdci jedna velká černá díra, kterou nemá čím zaplnit. Ve škole jí už navždy zůstane nálepka ''ta holka, které se zabil bratr'', ani její staří kamarádi a přítel jí nerozumí. Když začíná Tye i po smrti vídat v jeho pokoji, bojí se, že se zešílela. Podaří se Lexie vrátit se zpátky do normálního života? Zůstane navždy uzavřená v ulitě, jíž si kolem sebe vybudovala? Pochopí někdy svého bratra?

23. září 2016

Cesta (nejen) Švýcarskem


Bylo to téměř vlivem náhody, že se v jinak beznadějně zaplněném zájezdu do Švýcarska na poslední chvíli uvolnilo několik míst. Mně se tam spolu s několika lidmi z naší třídy podařilo na rychlo vecpat díky naší češtinářce, která nám svým vypravováním o této zemi naprosto učarovala. Přestože to znamenalo, že zmeškáme celý týden školy, což se v prváku zrovna nevyplácí, jsme nakonec jedenáctého září v deset hodin večer přece jen do autobusu s ostatními nastoupili.
 Kromě Švýcarských měst a hor jsme také navštívili německou Kostnici, Vaduz, hlavní město Lichtenštejnska a Innsbruck v Rakousku. A byl to výlet opravdu nádherný.

20. září 2016

Saeculum | Recenze

Název: Saeculum
Originál: Saeculum
Autor: Ursula Poznanski
Počet stran: 480
Nakladatelství: Fragment
Vydání: první

Pro Bastiana, jehož hlavní životní náplní je momentálně úspěšně dostudovat medicínu, byly středověké larpy dlouho naprosto neznámým pojmem. Dokud ovšem nepotkal sympatickou dívku Sandru, která každým rokem jezdí se kamarády do hlubokých lesů daleko od civilizace a tam se snaží týden žít jako lidé ve 14. století. Žádné moderní vychytávky nejsou povoleny.
Letošní larp se však odehrává na místě, kde se měla před dávnými časy odehrát krvavá řež a od té chvíle jsou tamější lesy prokleté a nikdo se z nich nevrátí bez úhony. Na takové povídačky samozřejmě nikdo ze skupiny středověkých nadšenců nevěří. A Bastian už vůbec ne. Pak se ale larpaři začnou postupně ztrácet...

16. září 2016

Jméno větru I. | Recenze

Název: Jméno větru
Originál: The Name of the Wind
Autor: Patrick Rothfuss
Díl: 0.5/3 (?)
Počet stran: 326
Nakladatelství: Argo, Triton
Vydání: první

K jeho jménu se vztahuje nespočet příběhů a legend, ale Kvothe má nyní veškerého dobrodružství tak akorát dost. Zažil toho na svůj věk příliš mnoho.
V odlehlé vesničce, kde nikdo o jeho pravé identitě nemá tušení, poklidně vede svůj hostinec U Pocestného kamene, dokud se v okolí nezačnou objevovat démoni a napadat zdejší obyvatele. Když se je Kvothe vydává zlikvidovat, narazí na slavného sběratele příběhů Kronikáře, který jej okamžitě pozná. Tak Kvotheovi nezbývá nic jiného, než mu svůj příběh od úplného začátku vypovědět.

11. září 2016

Jsou světla, která nevidíme | Recenze

Název: Jsou světla, která nevidíme
Originál: All the Light We Cannot See
Autor: Anthony Doerr
Počet stran: 536
Nakladatelství: MOBA
Vydání: první

Druhá světová válka změnila život každému bez vyjímky, jak dospělým, tak dětem, které celé situaci většinou ani nerozuměly. Také propletla cesty lidí, jež by se jindy vůbec nezkřížily.
V Paříži vyrůstá Marie Laure, která v mladém věku ztratila zrak. Přesto se ji její milující otec snaží i přes její hendikep připravovat na život, kdy se o ni nikdo starat nebude, a dívka tak dokáže prožívat relativně normální dětství. Dokud i do hlavního města Francie nedorazí válka a Marie Laure s otcem jsou nuceni uprchnout a hledat v rozvrácené Evropě bezpečné místo k žití, což je ještě těžší, než se zdálo. Její otec s sebou totiž nese něco, po čem Němci velice prahnou.
V malé německé hornické vesnici žije se svou sestrou v sirotčinci Werner, chlapec s velkou vášní pro vědu a techniku. Rád se vrtá ve starých přístrojích a brzy už opravuje rádia všem sousedům. Jeho zjevný talent dlouho nezůstane nepovšimnut a Werner dostává nabídku na elitní vojenskou školu, kterou nelze odmítnout. Odtud se také dostává na frontu. Úkolem jeho skupiny je odhalování a likvidování odbojářů.
Tak se oba mladí lidé dostávají do francouzského pobřežního města Saint-Malo, obehnaného hradbami, kde se soustředí poslední odpor Němců proti americkým vojskům.

6. září 2016

Dárek z pravé lásky | Recenze

Název: Dárek z pravé lásky: Dvanáct zimních políbení
Originál: What My True Love Gave to Me: Twelve Holiday Stories
Autoři: Holly Blacková, Rainbow Rowellová, Stephanie Perkinsová, Laini Taylorová, David Levithan, Kiersten White, Kelly Link, Gayle Forman, Jenny Han, Ally Carter, Matt de la Peña, Myra McEntireová
Počet stran: 380
Nakladatelství: CooBoo
Vydání: první

Jestli máte rádi vánoční příběhy, vánoční filmy, vánoční pořady v televizi a speciální vánoční díly vašich oblíbených seriálů a především, jestli máte vánoční antologie, pak se do téhle knížky rozhodně zamilujete. Dárek z lásky sepsalo dvanáct těch nejlepších autorů young adult knih a jejich redaktorkou se stala Stephanie Perkinsová, jejíž příběhy o Anně a dalších už dávno znáte. Takže se uvelebte někde, kde máte pohodlí, teď na vás čeká dvanáct důvodů, proč za dlouhých zimních večerů zůstat doma a zamilovat se nad stránky příběhů. 
(Zdroj: nakladatelství CooBoo)

4. září 2016

Co mě naučil tučňák | Recenze

Název: Co mě naučil tučňák
Originál: The Penguin Lessons
Autor: Tom Michell
Počet stran: 203
Nakladatelství: Noxi
Vydání: první

Když mladý anglický učitel nachází na uruguayské pláži tučňáka, jediného přeživšího ropné katastrofy, ještě netuší, jak velkou roli bude v jeho životě tento černobílý pták hrát. Nemá ponětí, že Juan Salvador, jak tučňáka později pojmenuje, jakýmsi zvláštním způsobem ovlivní každého, kdo se s ním setká, a veselé i smutné historky o něm se v učitelově rodině stanou přímo legendárními. Přes všechny překážky, kterým může přátelství tučňáka s člověkem v politicky nestabilní Jižní Americe čelit, se mezi nimi vytvoří neobvykle silné pouto, nad nímž občas zůstává rozum stát.