SCM music player

24. listopadu 2016

Knihomolské dárky

Zdroj
Už v této poměrně brzké době jsem zaznamenala v blogosféře několik článků s tipy, co svým blízkým darovat k Vánocům, které se z mého pohledu blíží přímo bleskovým tempem. A jelikož většina lidí mezi svými přáteli či v rodině určitě aspoň jednoho vášnivého čtenáře má, tento článek snad někomu pomůže s výběrem. 


1. Kniha (překvapivě)

Na první pohled se může zdát, že koupit dárek knihomolovi je přece hračka - zkrátka zaběhnete do nejbližšího knihkupectví, z poličky s bestsellery popadnete co nejtlustší svazek a máte vyhráno. Jenomže mnohdy to tak jednoduché rozhodně není. Nejprve musíte vykoumat, jaký žánr ten váš knihomol vlastně čte nebo naopak nemůže ani cítit, jaké knížky už četl, které má doma... Kupování knihy knihomolovi je tedy vlastně to nejtěžší, co si na svá bedra během Vánoc můžete naložit. Samozřejmě se to dá značně ulehčit s pomocí sociálních sítí jako třeba Goodreads nebo Databáze knih, pokud tam má váš knihomol účet a pravidelně jej aktualizuje. 
Pokud ne, samozřejmě ho můžete požádat, aby vám napsal seznam knih, které by si přál, čímž mu sice pokazíte překvapení, ale naštěstí pouze z části. Stále nebude vědět, jakou knížku ze seznamu mu koupíte. Tato metoda u mě funguje naprosto spolehlivě. Kupovat mi knihy naslepo a náhodou se trefit do mého vkusu, se totiž povedlo jen velmi málo lidem. 
Přesto knihomolský dárek nemusí být vyloženě kniha. Existuje spousta zajímavých blbůstek okolo knih, které každý jejich milovník dokáže ocenit. A vy se vyhnete nepříjemnému momentu, kdy se člověk snaží usilovně předstírat, že je z dárku nadšený, ale už je na něm vidět, jak plánuje, jakým způsobem se ho co nejrychleji zbaví. 

tattoo, book, and tatoo image

2. Tričko

Spousta knihomolů je na svůj intelektuální koníček jak se patří hrdá a není nic lepšího než svou hrdost ukázat širému světu pomocí hezkého trička. Pokud prohledáte Ebay, Amazon nebo Etsy, jistě objevíte hromady různých motivů. Ale pokud váš knihomol preferuje nápisy v češtině, pak rozhodně navštivte stránky internetového knihkupectví Martinus, které nedávno začalo prodávat svá vlastní knihotrika. Musím říct, že vypadají opravdu skvěle, a hodí se snad pro každého. 
Pokud ovšem oplýváte jistou dávkou kreativity, nic vám nebrání v tom, triko vlastnoručně vyrobit.

Výsledek obrázku pro martinus knihotriko Výsledek obrázku pro martinus knihotriko


3. Hrníček

Hodně čtenářů také u knihy rádo usrkává nějaký druh horkého nápoje. Takovým uděláte největší radost právě hrnečkem. Moc hezké hrnky mají třeba v internetovém obchodě Knižní vesmír, i když se určitě dají sehnat i jinde.


4. Poukázka do knihkupectví

V podstatě další varianta, jak darovat knihomolovi knihu, aby se mu líbila, a přitom mu nezkazit překvápko. Funguje to s oblečením, tak proč ne s knihami? 
Poukázky nabízejí opravdu všude, ať už elektronické nebo do kamenných obchodů. Stačí pouze trochu zagooglit.

Výsledek obrázku pro poukázky do knihkupectví

5. Dekorace

Každého mladého knihomola určitě potěší, když si bude moct vyzdobit svůj pokoj, byt nebo batoh něčím knižním. Tady opět odkazuji na již zmiňovaný Knižní vesmír, kde kromě krásných hrnků mají také nepřeberné množství dekorací. Najdete zde povlaky na polštáře, placky, nálepky, přívěsky na klíče, plakáty (mimochodem velmi vkusné) a dokonce girlandy a konfety. To vše s tématikou oblíbených knížek. 



6. Plátěné tašky

Tímto dárkem uděláte radost zejména holkám, nicméně sem tam vídám nosit plátěnky i kluky, záleží tedy pouze na stylu daného jedince. Jestli máte ve svém okolí právě takového magora do plátěných tašek, jako jsem já, rozhodně tady nešlápnete vedle. Plátěnky jsou totiž prostě úžasné. Stojí vás úplné minimum, hodí se skoro ke všemu a narvete do nich, co chcete. Když je na ní ještě nějaká trefná knihomolská hláška, máte vyhráno. 
Opět je můžete najít v sortimentu Knižního vesmíru, kde však stojí poměrně hodně. Také si můžete koupit nepotištěnou a sami ji pomalovat nebo zapátrat na zahraničních webovkách a na Vinted.

Výsledek obrázku pro plátěné tašky knihy

7. Parfém

Tady už asi zabrousím mezi cenově náročnější dárky. Pokud ale chcete pro svou drahou knihomolskou polovičku něco opravdu speciálního, parfém s vůní knih je dozajista ta správná volba. Třeba značka Demeter vyrábí parfém s vůní paperbacku. Nevýhodou je, že přes net jaksi nemůžete vyzkoušet, jak to vlastně voní. Ale kdybyste ohledně koupě přece jen váhali, vůně pizzy od stejné značky potěší určitě. 
Dalším knižním parfémem je Paper Passion, který je ještě o něco luxusnější, se zajímavým obalem ve tvaru knihy, ale drahý až hrůza. Na Amazonu stojí skoro 190 dolarů. 



8. Vonné svíčky

Ano, i knižní vonné svíčky se vyrábějí. Dle mého názoru nejlákavěji vypadají ty z obchodu Frostbeard Studio. Nabízejí zde nespočet různých vůní s nanejvýš lákavými názvy. Z takových obecně knižních třeba Sexy knihovnice, Čtení v kavárně, Nový paperback či Oxfordská knihovna. Pak jsou tu tématické jako například Vánoce v Doupěti, Kraj, Dýňový džus, Sherlockova studovna a dokonce i Le Cirque des Réves! Jedna vás přijde na 18 dolarů.
Výsledek obrázku pro frostbeard candlesVýsledek obrázku pro frostbeard candles


9. Obaly na knihy

Jestliže je váš knihomol na své knížky extrémně háklivý a sebemenší poškození na jeho miláčcích ho málem přivede do hrobu, k Vánocům mu pořiďte obal na knihy. Vyrábějí se ve všemožných variantách. Seriózně vypadající kožené, hrající šílenými barvami, se záložkami nebo třeba s kapsičkou na brýle. A když vám jde šití, můžete se pokusit i o vlastnoruční. Kdyby to náhodou skončilo katastrofou, vždycky se dají koupit na desítkách českých eshopů, ale dneska na ně narazíte i v kamenných obchodech nebo můžete zabrousit na vánoční trh, i tam se totiž občas najdou. 

Obal na knihu-univerzální s kapsou nejen na brýleKokeshi s deštníkem - obal na knihu

10. Podnos do vany

Kdo už zkoušel číst ve vaně, jistě ví, že se jedná o poměrně riskantní podnik. Vždy hrozí nebezpečí, že knihu upustíte, ta se vám rozmočí a můžete s ní tak akorát zatopit. Proto je pro knihomoly, kteří se tohoto požitku za žádnou cenu nechtějí vzdát, ideální právě podnos do vany, jež mimo jiné obsahuje také stojánek na knihu. Nikdy jsem nic takového neměla, takže nemám páru, do jaké míry je to praktické, každopádně to ale působí jako zajímavá vymoženost. Jednu dobu to prodávali v Tchibu za cenu někde okolo tří stovek, což mi nepřipadá vůbec špatné. 

Výsledek obrázku pro držák na knihu do vany


Více věcí snad už ani nejsem schopna vymyslet. Doufám, že tento článek někomu pomohl s výběrem nebo inspiroval nějakého milovníka knih, k zapsání některé z těchto věcí na svůj seznam přání. 

Co byste si přáli k Vánocům vy? Máte radši, když vám někdo koupí dárek jako překvapení, nebo raději všem vykládáte, co byste si přáli? 


Žádné komentáře: