SCM music player

17. února 2016

Random recommendations #3: Tumblr

                                
Kdybyste se mě teď zeptali, jaká je má oblíbená sociální síť, bez přemýšlení bych vyhrkla, že právě Tumblr. A to i přesto, že třeba na Facebooku či Instagramu trávím (bohužel) času mnohem víc, než na této o něco méně známější stránce. Proč? To se vám v tomto doporučujícím článku pokusím objasnit.



Myšlenka Tumblr se zrodila v roce 2006 v hlavě jakéhosi Davida Karpa, jehož zaujaly krátké formy blogů, takzvané tumbleblogy. A jelikož nikdo nejevil zájem vytvořit pro tyto typy blogů dobrou platformu, zhostil se tohoto poslání sám a o rok později už první uživatelé mohli prozkoumávat temné vody této sociální sítě. Lidem se Tumblr očividně velmi líbil, roku 2014 bychom tu totiž mohli najít okolo 184 milionů blogů všeho možného i nemožného zaměření.

Zdroj
Většinu času, který na na Tumblr strávíte, budete točit posouvacím kolečkem na vaší myši směrem k sobě a mačkat ikonky like a reblog u příspěvků na různých blozích. Lajkování je nám všem dobře známé z FB a jemu podobných, ale asi vám vrtá hlavou, čeho dosáhnete reblogováním. Vysvětlila bych to jako sdílení příspěvku jiného uživatele na svůj vlastní blog, aniž byste nějak porušili jeho autorská práva. Právě naopak. Čím více reblogů daný příspěvek získá, tím je oblíbenější a může se tímto způsobem dostat k mnohem více lidem.
Pokud máte čas a chuť, můžete si založit (asi) libovolný počet vlastních blogů, kde se můžete věnovat různým tématům od postování nevinných fotek přírody a kelímků ze Starbucks po kreslení každodenních strastí a slastí vymyšleného homosexuálního páru z vaší oblíbené knihy. A jestli vám bude přát štěstí, lidé si váš blog oblíbí, můžete si taky užít nějakou tu popularitu.
Zdroj

A konečně se dostáváme k otázce, co na této veskrze podivné sociální síti vidím já.
Tak zaprvé tu najdete opravdu všechno. Fandomy, o nichž jste pravděpodobně nikdy předtím neslyšeli jsou zde v plném květu a když se chcete s někým podělit o dokonalost jedné nepříliš známé knihy/kapely/whatever, kterou jste zrovna někde vyhrabali, vždycky víte kam zajít.
Buď je to prostředím, kde se na Tumblr pohybuju, nebo tam prostě nechodím dost často, každopádně jsem nikdy neviděla, že by se tu někdy někdo pohádal. Vážně mi připadá, že tu panuje naprosto jiná atmosféra, než například na Facebooku. Tím se dostávám i k tomu, že je zde velká míra tolerance. Ať jste fanouškem čehokoliv (no, až na věci typu masové vraždy nebo bombové útoky), líbí se vám pohlaví, jaké chce, nebo máte svůj vlastní uhozený styl oblékání, na Tumblr se vám nikdo smát nebude. Teda aspoň jsem to nezažila.
Další super věcí jsou...GIFY! Které jsou teď sice i na FB, ale tam to nemají tak hezky promakané.
A v neposlední řadě zbožňuju také zdejší teorie pohybující se na hranici geniality se šíleností a neskutečně vtipné příspěvky některých lidí, u nichž si říkáte, jestli si to nevymysleli. A i kdyby jo, tak  je mi to stejně bude šumák, dokud se u toho budu tak dobře bavit.
I takovéhle perly se tu dají najít. :D

Kdybych vás čirou náhodou přesvědčila na Tumblr zabloudit, přidávám malý rejstřík nejdůležitějších pojmů pro začínající uživatele.

Dashboard - něco jako hlavní stránka. Objevují se vám tu příspěvky (= posts) jak vaše, tak ostatních uživatelů, které sledujete. Přes dashboard také můžete příspěvky přidávat nebo upravovat vzhled vašeho blogu.
Tags - funkce známá z Instagramu či Twitteru, usnadňující vyhledávání příspěvků dané kategorie. Pokud tedy zadáte do vyhledávacího okna 'harry potter' vyjedou vám příspěvky označeny tímto tagem. A pokud vy označíte svůj obrázek tagem #harrypotter, budou si ho moci ti, které Harry Potter zajímá, snáze vyhledat. Na Tumblr se užívají také pro vyjádření emocí (#lol, #omg, #asdfghjkl, #i can't...)
Ask - slouží ke komunikaci mezi uživatelem a těmi, kdo jej sledují. Jak už název napovídá, spočívá v kladení otázek. 
Queue - příspěvek, u něhož si nastavíte datum a čas, kdy se na vašem blogu objeví.

Máte Tumblr? Co vás vedlo k tomu si ho založit? Jaký typ blogů preferujete nebo sami provozujete? 

Žádné komentáře: