SCM music player

11. srpna 2015

Šepotání | Recenze

Název: Šepotání
Originál: Splintered
Autor: Anita Grace Howardová
Díl: 1/3
Počet stran: 416
Nakladatelství: CooBoo
Vydání: první


Alyssa již od svých dvanácti let slýchá šepot rostlin a hmyzu. Má jít o dávnou rodinnou kletbu. Alyssa je totiž potomkem dívky, jejíž historky o tajemném světě plném podivných stvoření inspirovaly Lewise Carrolla k napsání Alenky v Říši divů.
Alyssa se vydává najít onu pověstnou králičí díru a zbavit svou rodinu prokletí, díky kterému skončila její matka v blázinci. Omylem s sebou však vezme svého kamaráda Zacha a nástrahám podzemní říše, jež je docela jiná, než ji znají z knih, čelí společně. Podaří se jim to?



Na Šepotání jsem měla nenápadně políčeno už docela dlouhou dobu. Zaujala mě jak nádherná obálka, tak zajímavá anotace. Jaká byla moje radost, když jsem ji konečně zahlédla v knihovně!
A nelitovala jsem.
Zdroj
Nejvíce mě dostala Říše divů, která se ani trochu nepodobá Carrollově knize, ani disneyovské verzi, ba ani nejnovější filmové adaptaci Tima Burtona. Všechno je založeno na tom. že si malá Alenka při návštěvě všechny nepěkné detaily trochu zkreslila dle své dětské fantazie. Například namísto roztomile nervózního bílého králíčka s hodinkami tu máme nevzhledného parohatého skřeta, Vzteklíčka Bílého. A v podobném duchu se nese celá Říše. Neznamená to však, že by byla méně šílená, právě naopak.
 Nejdříve jsem byla trochu zmatená, jelikož na rozdíl od většiny knížek, je písmo v Šepotání tmavozelené. Není ale třeba zoufat si, že by se na to špatně koukalo, po pár desítkách stránek vám bude připadat, jakoby jste četli zeleně odjakživa.
Zdroj
Kniha je napsána klasicky čtivým stylem, který u youngadultovek už nikoho nepřekvapí. Jako vždy zde můžeme najít hory dobrodružných a napínavých částí, na své si příjdou i romantické dušičky.
Jen mi tu zase a opět nastrčili milostný trojúhelník. Já vím, že je možná zajímavější, když se hrdinka líbá s víc než jedním klukem a většinu dívek mého věku baví na toto téma diskutovat. Ale proboha, do každé teen knihy to klišé snad cpát nemusejí. Navíc mi to zrovna tady přišlo dost otravné, protože Alyssa neustále přeskakovala mezi tím a oním a vůbec se nemohla rozhodnout, který z jejích dvou potenciálních boyfriendů je víc sexy.

Alyssa, byla podle mého docela v pohodě až na tu její již zmíněnou věčnou nerozhodnost. Měla všechny vlastnosti, které by měla správná hlavní hrdinka takové young adult knihy mít. Víc k ní nejspíš neřeknu, k ženským postavám románů pro teenagery zpravidla příliš vřelé vztahy nechovám.
S Morfeem jsem si nějak nevěděla rady. Je kladnou nebo zápornou postavou? O co mu jde? Chvílemi jsem mu bezmezně věřila, jindy jsem potichu nadávala, co to ten hajzl zase provádí. Bezesporu ho považuju za nejpovedenější charakter této knihy.
Zach by za normálních okolností mohl být docela milý kluk (na začátku jsem si to o něm také myslela), ale jakmile se na scéně objevil Morfeus, Zach jakoby vybledl a působil na mě jako spíše otravná postava. Promiň, Zachu.

Šepotání bylo pro mě příjemným letním počteníčkem se správnou dávkou jak napětí, tak romantických scén. Nejvíce mě však okouzlila tak trochu drsně překroucená Říše divů a rozhodně by se mi líbilo zažít jednu z jejich šílených hostin. Konec se mi zdál velice zvláštní, možná i trochu smutný. Vůbec to podle něj nevypadalo, že by měly být další díly, Databáze knih ale říká něco jiného. Mileráda si jej přečtu.

Hodnocení:
70%





Žádné komentáře: