SCM music player

3. srpna 2015

Výroba záložky do knihy


Možná jste si všimli, že někteří knihomolové mají takovéto záložky do knih. Dají se samozřejmě splácat pomocí izolepy, výsledek však nemá takový šmrnc, jako když si je poskládáte origami stylem. Abyste si ušetřili luštění anglických tutoriálů (tak těžké to ale zase není), rozhodla jsem se spracovat více méně přehledný návod, jak záložku vytvořit.



Co budeme potřebovat?

  • papír formátu A4
  • lepidlo (stačí i to na papír)
  • nůžky
  • pastelky, fixy, barevné papíry a jakékoliv jiné výtvarné potřeby co jich doma vyhrabete

Postup


Nejdříve ze všeho vezmeme do pracek papír. Toho potištěného si nevšímejte. Všechny čistě bílé papíry se jako na potvoru někam schovaly, tudíž jsem byla nucena použít jeden z těch z jedné strany potištěných.


Tímto způsobem papír ohneme. Všichni jistě ze školky pamatují vystřihování sněhových vloček.


Tak! Teď ten obdélník, který přečuhuje ven odstřihneme.


Šmik šmik, obdélník je fuč. Správnost svého postupování si ověřte tím, že když rozložíte zbylý trojúhelník, vznikne z toho takovýto čtverec. My ale čtverec pro záložku potřebovat nebudeme. Budeme potřebovat trojúhelník. Takže vzniklý čtverec opět vrátíme do původního trojúhelníkového stavu (tzn. přeložit znova napůl).


´
Teď příjde ta těžší část. Pevně doufám, že to z toho mého vysvětlování alespoň trochu chápete. Máme trojúhelník. Jednu jeho polovinu ohneme směrem nahoru jako na fotce. To samé uděláme i s druhou polovinou.


Takže nám vzniklo něco jako diamant. Zklidněte prosím své perverzní představy. Je. To. Diamant. A tečka. Potom diamant zase zpátky rozložíte. 



Nyní dva spodní cípy trojúhelníku ohneme směrem dovnitř.


To stejné uděláme i s třetím vrchním cípem trojúhelníku. Vzniklo nám cosi na způsob psaníčka. Jen abychom to mohli zase a opět zpátky rozložit.


Uprostřed trojúhelníku by se vám měl rýsovat obrys psaníčka.



Teď to zase poskládáme zpátky do tvaru diamantu (ano, D-I-A-M-A-N-T-U), jako jsme to měli na začátku. Teď příjde ještě těžší část.


Popadnete první tlustou vrstvu vrchní části diamantu a tímto způsobem ji ohnete dovnitř. To samé uděláte i na druhé straně.


Tohle by vám mělo vzniknout. Naproti od právě ohnutých části by vám měly přečuhovat dvě vrstvy tenkých trojúhelníků. Chápete mě stále?


Přichází na řadu lepidlo. Tu protější stranu (nebo trojúhelník, jak chcete) natřete lepidlem. Nemusíte to s ním tolik přehánět jako já.


Poté tu nalepenou část popadnete a přilepíte ji na tu tlustší část, jenž jsme před chvílí ohýbali. Jeden trojúhelník vám tam ale musí ještě zůstat.


Tak! Vidíte, jaké hnusně skrčené to mám? Nepřehánějte to s tím lepidlem, povídám.


Zbylý trojúhelník se vší elegancí odstřihneme a mrskneme s ním do nejbližšího odpadkového koše.


Vznikla nám takováto věc. A to....je všechno! Origami část je za námi a teď už nám zbývá jen vzít do ruky pastelky, fixy, barevné papíry, krepáky, nalepovací očka...no zkrátka výtvarné potřeby, které jsme předtím vyhrabali z temnot našich šuplíků, a začít si svou záložku zdobit dle naší nekonečné knihomolské fantazie!



Takhle to dopadlo u mě. Protože Harryho Pottera není nikdy dost! 
I když nevím, jestli tu záložku budu používat, jelikož si nejsem tak úplně jistá, zda se budou moje knihy kamarádit s akvarelovými pastelkami, jež jsem použila. 

A to je konec. Snad jste z mého složitě popleteného vysvětlování plného čtverců, obdélníků, trojúhelníků a jiných ďáblových obrázků (překlad: geometrických tvarů) dobře pochopili. Do komentářů mi prosím sdělte vaše dojmy, stížnosti a tak podobně, abych se mohla poučit pro případ, že bych chtěla vyrukovat s podobným tutoriálem. Sajonara!


Žádné komentáře: